Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Κολοκυθοκεφτέδες/ελαιόλαδο φάβας/ψητά ντοματίνια



Κολοκυθοκεφτέδες σε φύλλο σφολιάτας και μαγιονέζα φάβας
υλικά για 32 τεμάχια

H συνταγή έγινε για τη Χρυσή Ζύμη και φωτογραφίθηκε για το περιοδικό GLOW, από το Majeriko. Στην πραγματική ζωή τώρα, φωτογραφίθηκε με iPhoneα από μένα και  σερβιρίστηκε @Estrella με το μενού για τους βιολογικούς Αμπελώνες Ταραλά. Τη δουλειά τους την είχα δοκιμάσει το 2009, σε αυτή την εκδήλωση. Δηλαδή παλιά. Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι συνταγή greek ρουστίκ με wicked πειράγματα. Η μαγιονέζα φάβας είναι μία προσπάθεια για αναπαρωγή μίας συνταγής που είχα φάει στου Μπούκη, στο Sani Gourmet 2013. 

μία συσκευασία φύλλο για σφολιάτα 
1 κρόκος αυγού ανακατεμμένος με λίγο νερό
σπόροι μάραθου

1 κιλό κολοκυθάκια
2 κ.σ. αλάτι 
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
150 γρ γραβιέρα τριμμένη
2 αβγά χτυπημένα 
1 κούπα φρέσκο δυόσμο
1 κ.σ. φρέσκο εστραγκόν
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για το αλεύρωμα
100 γρ γαλέτα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι λευκό
πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

για τη μαγιονέζα φάβας
200 γρ πουρές φάβας
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
το χυμό από ένα λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι 

500 γρ ντοματίνια
ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι

Ετοιμάζουμε τη μαγιονέζα φάβας. Στο Thermomix πολτοποιούμε όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά μέχρι να έχουμε μία κρεμώδη σάλτσα που μοιάζει με μαγιονέζα. 

Απλώνουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας και κόβουμε σε τετράγωνα. Απλώνουμε το αβγό-λάδι, πασπαλίζουμε με μεραθόσπορο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 18 τουλάχιστον λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα. 

Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα ντοματίνια , το ελαιόλαδο, τα αλάτι και το πιπέρι και τα ψήνουμε ταυτόχρονα με τα φύλλα σφολιάτας.

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε να στραγγίσουν από τα νερά τους. Τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Στη συνέχεια τα πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Τα τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια ένταση. Τα απλώνουμε σε μία επιφάνεια με απορροφητικό χαρτί για να αποβάλουν το επιπλέον ελαιόλαδο. 
Σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες συνοδεύοντας τα με τη μαγιονέζα φάβας και τα ψητά ντοματίνια. 

1 σχόλιο: