Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Η εβδομάδα μου σε φωτογραφίες


Την εβδομάδα αυτή διάβασα το βιβλίο της Ελένης Ψυχούλη. Ένα βιβλίο με συνταγές πάνω απο τις συνταγές. Σαλάτες που τρώγονται σα γεύμα κανονικό, πιάτα του πενταλέπτου για τις στιγμές που είσαι πεινασμένος και θέλεις κάτι στα γρήγορα, ψωμιά και πίτες, μαγειρευτά, εκείνη η ντοματόσουπα που φάγαμε, ζυμαρικά που μυρίζουν Ελλάδα και μερικά εύκολα και νόστιμα γλυκά. Αυτές οι συνταγές δεν είναι όμως ο λόγος που πρέπει να αποκτήσει κανείς το βιβλίο αυτό. Τα κείμενα στην αρχή του βιβλίου είναι υποδειγματικά. Η Ελένη, είναι από τους ανθρώπους που θεμελίωσε αυτό που σήμερα λέμε foodwriting, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Η στήλη της Πείνα, στο Symbol του Επενδυτή είχε πάντα μία ιστορία να πει εκτός από τις συνταγές.  Με τον ίδιο τρόπο εδώ, η Ελένη ανοίγει την καρδιά της και γράφει για τη ζωή της και τις αναμνήσεις της από τη ζωή της στο μικρό χωριό του Πηλίου, για τη μικρή παραλία που αγαπά, για το πως είναι να μαγειρεύεις σε μία μικρή κουζίνα με ένα γκάζι και μία κατσαρόλα, για τα μποστάνια που έθρεφαν οικογένειες ολόκληρες, για τα φρέσκα αυγά. 

«Τις τελευταίες δεκαετίες οι διακοπές δεν είναι πια το καρπούζι με τη φέτα μπροστά στο εξοχικό λυόμενο της παιδικής μας ηλικίας, δεν είναι η λιτότητα του μαγιό, των αλατισμένων μαλλιών και του τίποτ' άλλο πλάι στο κύμα. Το λάιφστάιλ έβαλε μία ξαπλώστρα ανάμεσα σε μας και την καυτή άμμο, μία ομπρέλα ανάμεσα σ' εμάς και τον ήλιο, ένα κοκτέηλ με ομπρελίτσες ανάμεσα σ' εμάς και τη σάρκα του ροδάκινου με-τη-φλούδα, ενα ριζόρτ ανάμεσα σ' εμάς και τη δροσερή αυλή της γιαγιάς, μία αστακομακαρονάδα ανάμεσα σ' εμάς και τα γεμιστά της γιαγιάς, μία ντιζαϊνάτη ρεσεψιόν ανάμεσα σ' εμάς και την παραλία». 
Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού/«Η δική μου παραλία»/Εκδόσεις Πατάκη

Σε μία εποχή που αναζητάμε το ιδανικό εστιατόριο, το επόμενο αστέρι της γαστρονομίας, σχολιάζουμε τη Νέα Ελληνική Κουζίνα και απολαμβάνουμε να διαβάζουμε μία ακόμη ειρωνική κριτική, τα κείμενα αυτά θέτουν τα πράγματα στη βάση τους ξανά. Συνεπώς, σ' ευχαριστούμε. 

Επίσης: Ο Έλληνας και η ψαρούκλα, από τη νέα στήλη της Ελένης στη Lifo.
Μπούχτισε και ο Μιχάλης Μιχαήλ. Εδώ 
Η νέα στήλη Τρέχα Τσέλιο εδώ. Η γιαγιά μου έχει βάλει το χέρι της με ένα μεταφυσικό τρόπο εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου