Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Απλα: Το ριζότο με μελάνι σουπιάς


Η συνταγή είναι από τον κύκλο μαθημάτων ''Μαγειρεύω Απλά'' τις Παρασκευές στη Μαρμίτα.
Απλά:Ριζότο με τραγανές σουπιές και μελάνι

για τις σουπιές
2 μεγάλες σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες
2 κ.σ. ελαιόλαδο 
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. κάρυ

Ανακατεύουμε τα μυρωδικά με το ελαιόλαδο, φτιάχνοντας μία παχύρευστη πάστα. Μαρινάρουμε τη σουπιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια την περνάμε από ένα καυτό τηγανι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ψηθεί.

για το ζωμό θαλασσινών
το πράσινο μέρος από δύο πράσα
1 καρότο σε φέτες
τα κοτσάνια από τα φέσκα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε στη συνταγή (μαϊντανός/μυρώνια/ξινόχορτα)
τα κεφάλια από τις δύο σουπιές
το μελάνι από τις δύο σουπιές 
1 lt. νερό
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για μισή ώρα. Ξαφρίζουμε, σουρώνουμε και διατηρούμε το ζωμό σχεδόν βραστό. Στο τέλος ανακατεύουμε με το μελάνι. Έτσι τον χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του ριζότο. 

για το ριζότο
100 ml. ελαιόλαδο
1 πράσο σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
200 γρ. ρύζι Arborio
1 ποτήρι γλυκό λευκό κρασί
800 ml. ζωμό θαλασσινών στον οποίο έχουμε διαλύσει μελάνι σουπιάς
1 κ.σ. βούτυρο
δύο χούφτες φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό/μυρώνια/ξινόχορτο)

Γλασσάρουμε το πράσο, προσθέτουμε το ρύζι, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ζωμό, σταδιακά. Λίγο πριν είναι έτοιμο προσθέτουμε το βούτυρο και τα φρέσκα μυρωδικά. Σερβίρουμε αμέσως με τις σουπιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου